top of page
Untitled

Een aantal jaren terug wandelde ik door de bijzondere natuur van het Noord-Hollands Duinreservaat. Tijdens één van deze wandelingen ontmoete ik de groepen Hooglanders. Daarvan viel er eentje erg op door zijn afwijkende gedrag. Hij liep recht mijn hart in en na verloop van tijd deelden we een bijzondere en hechte band. Zijn naam is Bob. Begin 2018 stond Bob op de lijst voor de slacht en door bijzondere omstandigheden ging dat niet door. In die periode kampte ik met een burn-out dus Bob hielp mij en ik redde Bob die daardoor het symbool van de vrijheid werd. Op Instagram Stories laat ik een kijkje zien in het leven van Bob en de groepen hooglanders. De kennis die ik deel komt van de afgelopen jaren intensief bestuderen van gedrag en sociale banden van wilde runderen. Doordat ik met mijn camera veel aanwezig ben en de dieren dus regelmatig zie,  draag ik een steentje bij met de zorg en geef publieksvoorlichting over de omgang met deze dieren in het gebied ter plaatse. Al mijn foto’s worden gemaakt met een telelens zodat ik het dier zo puur mogelijk en onverstoord vast kan leggen. Respect voor het dier staat bij mij voorop. 


De inkomsten van mijn verkochte werken gaan in een potje voor een bijdrage aan eventuele medische kosten voor Bob. Bob is 16 jaar oud. 


Het is nooit de bedoeling inkomsten te genereren van dieren die eigendom zijn van personen of bedrijven.  

De werken worden met toestemming van de eigenaar van de grazers afgedrukt. Op alle werken geldt het copyright recht. 


Gaat u zelf het duin in en komt u grazers tegen, hou dan de afstand van 25 meter in acht en laat de dieren met rust ook als ze op het pad lopen of liggen. Doorkruis nooit een groep(je) grazers en wring of slalom er niet omheen. Het zijn semi wilde dieren en kunnen onvoorspelbaar reageren. Vele zijn al generaties lang in het gebied en zijn dus niet te vergelijken met een rund bij een (kinder)boerderij. Voeren en aaien van de grazers (dus ook paarden) is onwenselijk, de dieren zijn hier niet van gediend en kan ongewenste gedragsverandering teweegbrengen waardoor het dier gevaar loopt om een veel korter leven te hebben door uw toedoen. De impact op de hele grazer familie is ook erg groot gezien ze sterke onderlinge banden hebben. Wees bewust dat u een gast bent in de natuur en het leefgebied van o.a. grote grazers. Pas u daaraan aan of besluit te wandelen elders. Door afstand te houden ziet u het natuurlijke gedrag zonder verstoord te worden en is voor u en hun veel prettiger. Honden ten alle tijden aan de lijn. Geniet van de natuur en gun de grazers hun ruimte, rust en privacy! Dat willen wij als mens immers toch ook? 

Mijn instagram account Duindier is opgericht voor meer bewustmaking en respect voor de grazers en om de natuur van het Noord-Hollands Duinreservaat te laten zien in zijn pure schoonheid en de flora en fauna diversiteit. 


Zie ook op Instagram ToeronsNL (Toerist + Onnozel = Toeron)  hoe de bezoekers in natuurgebieden in heel Nederland zich opdringen aan de grazers als een voorbeeld hoe het NIET moet. 


Ik dank u hartelijk voor uw bezoek en interesse. 


Linda Schulz 
Over Mij: Bio
bottom of page